Karlsruhe | Germany

x

Baurmann.Dürr Architekten

Henning Baurmann, Designer

A dream plot: idyllically placed at the edge of the wood, with a wonderful view over fields, trees and meadows. The house opens to the surroundings with terraces and loggias facing three directions. The layout, however, was a special challenge for architect and owner because building regulations demanded a one floor structure and the compliance with a minimum distance to the edge of the wood. The long side of the building with its crystalline ashlar points to the east. With deep recesses through loggias and terraces, the upper floor lies just below the legal limits of the floor concept and was therefore not considered a full floor. A visual parallel is provided by the “recesses” of the generous, floor-to-ceiling window areas to the lower floor. The West facade, looking towards the neighbour is, in contrast, largely closed. The room has been designed to make best use of available natural light. To the South the dining area forms the centre of family life, to the North the living room offers a beautiful view of the landscape. In the centre of the house:

The open kitchen with an abundant space.

Programme1
Programme2
Handle



Worktop
Sink
Tap
Electric appliances

LARGO-FG I FG 120 frosty white
TAMOS I oak (custom-built)
584.404 metal bow handle
brushed nickel
775.000 SensoMechanic
777.000 touch opening
AP2 MGV K 079 white laminate
edge A 422 stainless steel colour
Blanco
Dornbracht
Gaggenau I Neff
SHARE: Facebook Twitter Linkedin Google+